Participatieladder

Waarom een ​​participatieladder?

Participeren is voor iedereen anders. Voor de een is het een grote stap om mee te doen aan een activiteit in een wijkcentrum. Iemand anders is misschien klaar voor vrijwilligerswerk of een betaalde baan. Dankzij de participatieladder kan iedereen zijn eigen niveau en zijn persoonlijke ontwikkeling zichtbaar maken en vormgeven.

Hoe werkt de participatieladder

De participatieladder bestaat uit zes verschillende treden: van sociaal naar werkend zonder ondersteuning. Elke trede is gekoppeld aan een werkniveau. Zo kunnen u en uw begeleider bepalen naar welk niveau u wilt toegroeien. En welke tussenstappen u daarvoor kunt zetten. Zo gaat u steeds een stap vooruit.

De zes niveaus van participatie

  • Trede 1: Geïsoleerd.
    Geen contact buitenshuis behalve functionele contacten zoals een bezoek aan de huisarts of fysiotherapeut. 
  • Trede 2: Sociale contacten, gericht op ontmoeten. 
    Wekelijks contact met anderen buitenshuis zoals het deelnemen aan een koffieochtend of het volgen van cursussen/taallessen. 
  • Trede 3: Deelname aan activiteiten, gericht op het leveren van een bijdrage. 
    Deelname aan activiteiten met uitvoering van taken met een lage werkdruk en met weinig eigen verantwoordelijkheid en/of zelfstandigheid. 
  • Trede 4: Onbetaald werk, gericht op werk. 
    Voert zelfstandig taken uit en/of draagt verantwoordelijkheden en/of opbrengst heeft economische waarde; en/of volgt een beroepsopleiding. 
  • Trede 5: Betaald werk met ondersteuning. 
    Betaald werk met aanvullende uitkering en/of instrumenten UWV of Werk&Inkomen (gemeente) en/of in combinatie met het volgen van een beroepsopleiding. 
  • Trede 6: Betaald werk. 
    Betaald werk zonder aanvulling.